Esu iš tų žmonių, kurie labai mėgsta įvairias duoneles. Kadangi vakarą praleisiu su taure vyno reikia ir atitinkamų „brandesnių“ užkandžių. Pamenu, kai į alyvuoges negalėjau net pažiūrėti, man jos būdavo neskanios ir labai nepatikdavo. Na, bet žmonės keičiasi, o su tuo tikriausiai pasikeičia ir žmonių skonis, tam tikrais dalykais, nes dabar aš jas tikrai pamėgau! Tad šiam vakarui pasirinkau itališką duonelę Fokačią su alyvuogėmis.
Reikės :
- 7 g sausų mielių;
- 1 v. š. cukraus;
- 300 ml šilto vandens;
- 450 g miltų;
- 1 a. š. druskos;
- 100 ml alyvuogių aliejaus (50 g į tešlą ir 50 g aptepimui);
- 100 g alyvuogių;
- prieskonių ( naudojau itališkus prieskonius ir česnako laiškus)
- čili pipiro.
Eiga:
Mieles sumaišome su cukrumi ir užpilame su šiltu vandeniu, uždengiame ir paliekame apie 10 minučių.Į kitą dubenį suberiame miltus ir suformuluojame „vulkaną“. Į jo vidurį supilame 50 ml alyvuogių aliejaus, bei druską. Kai praeina 10 minučių mieles supilame į miltų masę ir minkome tešlą. Tešla gali būti kiek lipni, bet dėl to pernelyg nesijaudinkite, atėjus laikui formuoti ji tokia nebus( o jei Jums vistiek neramu, papildomai įdėkite 50 g miltų ar šlakelį alyvuogių aliejaus) . Išminkius tešlą,indą uždengiame rankšluosčiu ir paliekame valandai šiltoje vietoje, kad pakiltų. Kai tešla pakylą dedame ją ant miltais apibarstyto paviršiaus ir rankomis formuojame duonelę. Suformavus perkeliame į kepimo skardą ir paliekame dar kartą pakilti, 10- 15 minučių. Tešlą aptepame alyvuogių aliejumi ir įspaudžiame pjaustytas alyvuoges (ant vienos duonelės pabandžiau čili pipirų), beriame prieskonius ( galite naudoti savo mėgstamus) . Kepame 200 laipsnių temperatūroje, apie 20 minučių. Ištraukus iš orkaitės dar kartą aptepame alyvuogių aliejumi, uždengiame rankšluosčiu ir palaukiame kol atvės.
Receptas iš :
http://i-dnotes.blogspot.com/2014/01/focaccia-su-alyvuogemis.html?showComment=1409441360690#c8607906146589966370
i-dnotes.blogspot.com