Naminis žemės riešutų sviestas

Naminis žemės riešutų sviestas

      Šiaip niekada normaliai neesu ragavusi žemės riešutų sviesto.  Tik pamenu, kad kažkada senai paragavau, ir tai tik nuo šaukštelio kraštelio. Ir šiomis dienom taip netikėtai nusprendžiau , jog noriu jo vėl! Jį galima valgyti vieną, tiesiog kabliuoti šaukšteliu, pagardinti sumuštinius, naudoti kepinių gamybai ir panašiai.  Kam pirkti, jei galima pasigaminti namuose ? Jei neturite galingo prietaiso, tai reikės šiek tiek kantrybės! Bet juk naminis riešutų sviestas – verta!  Keletas faktų apie žemės riešutų sviestą :

  • Žemės riešutų svieste gausu įvairių maistinių medžiagų, baltymų, vitamino B6, vitamino E, niacino, mangano, magnio, folio rūgšties, vario, cinko, fosforo ir kalio, tačiau reikėtų nepamiršti, kad jame taip pat yra ypač daug riebalų!
  • Žemės riešutų sviestas kartais dar vadinamas „riešutų pasta“, o Antrojo pasaulinio karo metu jis buvo vadinamas „beždžionių sviestu“.
  • Tyrinėjimai parodė, kad jau Amerikos actekai ir inkai riešutus trindavo į vienalytę masę, taigi galima sakyti, kad tai buvo pirmoji žemės riešutų sviesto gamyba!
  • Du valgomieji šaukštai riešutų sviesto turi net 7 gramus baltymų. Juose randamas amino rūgštis organizmas naudoja naujo raumens audinio statymui ir senojo atkūrimui.

Reikės: 

  • 1 stiklinės žemės riešutų ( arba pagal poreikį ) ;
  • pagal skonį cukraus;
  • žiupsnelis druskos;
  • augalinio aliejaus ( naudojau saulėgrąžų aliejų )

Jei turite galingą aparatą  aliejaus neprireiks. O šiaip geriausiai būtų naudoti kokį nors riešutų aliejų ( pvz: kokoso riešutų) , tik nenaudokite alyvuogių aliejaus!!!

Eiga: 

      Į kepimo skardą suberiame riešutus, dedame į įkaitintą orkaitę ( iki 180 laipsnių temperatūros ) ir kepame apie 15 -20 minučių, kelis kart pasklaidant riešutus. Išėmus nuimame riešutų luobelės.  Riešutus beriame į smulkintuvą, ( ar į kokteilinį mikserį, o jei turite kombainą tada išvis pasaka! ) .  Į smulkintuvą nebėriau visos stiklinės riešutų , o tik pusę, kad lengviau susismulkintų.  Smulkiname apie 30 minučių su petraukomis, kad blenderis neperkaistų. Aišku, jei turite galingą aparatą, taip žaisti nereikės :)) . Karts nuo karto riešutų masę nugramdykite nuo šonų ir dugno. Kuo ilgiau malsite, tuo labiau iš riešutų išsiskirs aliejus. Jei norite skystesnės konsistencijos įpilkite šiek tiek aliejaus. Pabaigai įberkite žiupsnelį druskos ir pagal skonį cukraus.

Riešutų sviestą galite pagardinti kakava, vaniles esencija, pagal fantaziją ! Laikykite sandariai uždarytą, kambario temperatūroje. Suvartokite per savaitę.

Comments

comments



3 thoughts on “Naminis žemės riešutų sviestas”

  • nu neteisingai Jus pataisė 🙁 žiupsnelis, o ne žiūpsnelis 🙁
    Dėkoju už receptuką šiaip, nebūtina čia kabinėtis prie rašybos klaidų. Einu gaminti, mano dukryte labai mėgsta riešutų sviestą 🙂

  • Saulyte, įkelk du naujus receptukus ir ištaisyk mažytę klaidelę “ Pabaigai įberkite žiūpsnelį druskos ir pagal skonį druskos“. Esi nuostabi.:*

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.